Nieuwe stap richting kinderen gemaakt door de wetenschap

sleeping baby

Zou het dan echt mogelijk gemaakt worden? Het krijgen van een baby zonder dat daar sperma bij komt kijken? Het is bijna te mooi om waar te zijn, maar toch zijn Chinese biologen erin geslaagd muizenbaby’s te verwekken zonder dat daar sperma bij gebruikt is.

Geen zaadcellen

In Nederland zijn er een paar honderd mannen die geen zaadcellen kunnen aanmaken. Eigen biologische kinderen krijgen leek dus altijd onmogelijk voor deze groep mannen die wel vader willen worden. Vader worden zou dus tot nu toe alleen gekund hebben met donorzaad. Maar dan is het kind biologisch gezien niet van de man. Nu is er dus hoop voor de onvruchtbare mannen.

Zonder staart

De Chinese biologen hebben stamcellen opgekweekt tot kunstmatige spermacellen zonder zweepstaart. Deze cellen zijn vervolgens geïnjecteerd in eicellen. Met als resultaat: gezonde muizenkindjes. Naar verwachting zal met een jaar of vijf de techniek bij mensen toegepast kunnen worden. Er wordt dan een ivf-behandeling toegepast waarbij de zaadcel vooraf is opgekweekt tot zaadcel uit huidweefsel van de man. Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar de interesse van de behandeling. Hieruit blijkt dat merendeel de stamceltherapie zou overwegen.

Ook eicellen uit huidcellen

Ook voor onvruchtbare vrouwen is er hoop. Over twintig tot veertig jaar zullen er ook eicellen gecreëerd kunnen worden op basis van stamcellen uit huidcellen. Dit is te lezen in het boek ‘The End of Sex and the Future of Human Reproduction‘ van Hendry Geely, hoogleraar ethiek en van de genetica aan de Stanford University. De eicellen worden vervolgens bevrucht met zaadcellen van de toekomstige vader. Daarbij zal zelfs een stapje verder kunnen worden gegaan: deze eicellen zullen dan bevrucht worden met sperma van de man om 100 verschillende embryo’s te creëren, waaruit de ouders kunnen kiezen. Zo kunnen genetische afwijkingen en andere ziekten uitgesloten worden en kan er gekozen worden voor specifieke eigenschappen, zoals de kleur van het haar en de kleur van de ogen.

De vraag is of we wel zo ver willen gaan en of deze technieken wel zo verantwoord zijn. Seks wordt uiteindelijk overbodig voor de voortplanting en we zullen wellicht doorslaan in het creëren van onze eigen designerbaby’s en kunstmatige intelligentie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *