Europees Parlement wil social media verbieden voor kinderen

FYBWKNX0L2

Steeds meer (jonge) kinderen zijn actief op social media als Twitter, Facebook en Instagram. Het Europees Parlement wil het gebruik van social media gaan verbieden. Zo mogen kinderen onder de 16 jaar vanaf 2018 geen gebruik maken van Twitter. Nederland hanteerde die regel al, maar er wordt niet actief op gecontroleerd.

De nieuwe wet van het Europees Parlement zou de mogelijke schadelijke effecten van social media moeten beperken. In 2012 riep neurowetenschapper Baroness Greenfield al op tot een verbod van social media, omdat jongeren hiermee een obsessieve persoonlijkheid, slechte zelfbeheersing en kortere spanningsboog zouden riskeren.

Maar lang niet iedereen is voorstander van een verbod op social media gebruik voor kinderen. Eén van hen is Justine Pardoen, voormalig hoofdredacteur van Ouders Online en eigenaar van Bureau Jeugd & Media: “Ik begrijp eigenlijk helemaal niet waar dat vandaan komt. In Amerika ligt de grens bij dertien jaar. Op die leeftijd mag je geen account hebben bij Facebook of Google. Dat komt door een algemene wet die het bedrijven verbiedt om zaken te doen met kinderen onder de dertien. Om ze te beschermen. Het gevolg is dat ze ontkennen dat jongere kinderen met die platforms in aanraking komen en dus ook verder niets doen aan de mogelijke problemen.”

Wat kun je als ouders doen? Volgens Pardoen is het vooral belangrijk om met je kinderen te praten, zodat ze niet in een isolement zitten en alleen maar met social media bezig zijn. Daarnaast kan het handig zijn om je als ouders te verdiepen in diverse social media, zodat je een beeld hebt van waar je kinderen mee bezig zijn.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *