Groepssessie bij verloskundige is goed voor moeder en kind

40B226DC63

Zwangere vrouwen die bij de verloskundige in groepen behandeld worden, komen beter door de bevalling heen dan vrouwen die individuele zorg krijgen. Dat blijkt uit het eerste Nederlandse onderzoek naar deze methode, die uit de Verenigde Staten is overgewaaid. In het door TNO uitgevoerde onderzoek werden tussen 2012 en 2015 ongeveer 600 vrouwen die groepszorg kregen vergeleken met 1600 vrouwen die alleen naar de verloskundige gingen.

Waar het in Nederland gebruikelijk is dat zwangeren individuele controles krijgen, is in de Verenigde Staten ‘centering pregnancy’ een nieuw fenomeen. Hierbij kunnen vrouwen kiezen voor groepssessies met ongeveer 10 zwangeren. Sinds 2012 worden ook in Nederland dit soort groepen georganiseerd, waarbij zwangeren 10 keer bij elkaar komen voor een sessie van 2 uur, onder leiding van een verloskundige en begeleider.

Positief effect

De cijfers wijzen nu uit dat dit een positief effect heeft op de gezondheid van moeder en kind. Vrouwen die deelnamen aan de groepssessies blijken vaker borstvoeding te geven (90% tegenover 83%), hebben minder vaak medicijnen nodig om weeën op te wekken (38% tegenover 46%) en hebben minder vaak pijnbestrijding nodig tijdens de bevalling (38% tegenover 48%).

Een mogelijke oorzaak hiervan is dat de vrouwen dankzij de groep meer informatie tot zich nemen, omdat ze elkaars verhalen horen. Daarnaast hebben ze steun aan elkaar en ervaren ze hierdoor mogelijk minder stress. “De steun van vrouwen onderling maakt het misschien niet wat makkelijk om bijvoorbeeld op gewicht te blijven of te stoppen met roken”, aldus hoofdonderzoeker Marlies Rijnders. “Iedereen heeft goede tips voor elkaar, bijvoorbeeld over het geven van borstvoeding Wij gooien nog steeds alles op onze groepsapp”, vertelt één van de moeders die heeft deelgenomen enthousiast.

Kosten

Toch gaat het opstarten van deze groepen nog moeizaam. Verschillende verloskundige praktijken zijn hiermee gestopt, omdat de opstartfasen extra tijd vraagt en er bovendien 2 personen per sessie nodig zijn. Daardoor vormen de kosten een struikelblok. Volgens Rijnders zijn het de verzekeraars die deze kosten op moeten pakken: “Zij maken uiteindelijk minder kosten bij de bevalling, dus zij zijn degenen die dit op moeten pakken.”

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vergadert binnenkrt over de besteding van geld aan onder andere de verloskundige zorg.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *