Je kind tweetalig opvoeden: hoe doe je dat?

X6077HDEQH

Steeds minder kinderen worden tweetalig opgevoed, omdat de ouders bijvoorbeeld afkomstig zijn uit verschillende landen. Tot 7 jaar leren kinderen relatief makkelijk 2 of maar liefst 3 talen tegelijk. Vanaf welke leeftijd kinderen het beste een tweede taal kunnen leren, is nog niet helemaal duidelijk. De conclusies lopen uiteen van vanaf de geboorte tot het vierde jaar.

Tweetalig opvoeden kan op 2 manieren. De eerste manier is door middel van het OPOL-systeem, dit staat voor ‘one parent one language’. In dit systeem spreekt de ene ouder uitsluitend de moedertaal (bijvoorbeeld Nederlands) en de andere alleen de tweede taal (bijvoorbeeld Engels). Ook wanneer beide ouders wel Nederlands spreken, is dit systeem handig. Zo is het voor kinderen duidelijk welk woord, klank of zinsbouw bij welke taal hoort. De tweede manier is minority language at home, het gezin spreekt thuis een andere taal dan de omgeving.

Om de tweetaligheid van het kind te bevorderen helpt het om veel te zingen en voor te lezen in beide talen. Ook het kijken van films en tv-programma’s heeft een positieve invloed. Daarnaast vinden kinderen het altijd leuk om (ver)taalspelletjes te spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *