Kinderen en internet: hoe ga je hier mee om?

backs

Social media en internet prachtig, je kunt er alles vinden, delen wat je mee maakt, meeleven en meekijken in de levens van anderen. Dat geldt ook voor je kinderen. Plaats je regelmatig foto’s van je kroost waar je o-zo-trots op bent op social media? Of zijn jouw eigen kinderen (al) actief?

In bescherming nemen

Zangeres Anouk heeft onlangs nog alle foto’s van haar kinderen op haar social media kanalen verwijderd. De reden? Bang voor racistische opmerkingen. Ze kreeg er namelijk zo veel, legt ze uit in een gesprek met radiozender Q Music. Ze was de hele dag bezig haar accounts te checken en negatieve comments weg te halen. “Kijk, als ze het onder mijn hoofd zetten en ik zie iets heftigs staan dan haal ik het wel weg. Maar dan vind ik dat minder erg.” “Ik wil mijn kinderen beschermen, maar ze weten heus wel wat er aan de hand is”, vervolgt Anouk. Toch sluit ze niet uit in de toekomst, als ze weer wat minder media-aandacht krijgt, wel weer foto’s van haar kinderen te posten. Ook sidekick van Humberto Tan, Luuk Ikink,  moest wennen aan de reacties op social media waar ze zijn kind bij betrokken. Hij is wel van mening “dat het erbij hoort”, maar blijft de woede op social media erg vreemd vinden.

Online beschermen

Hoe kan je je kinderen het beste leren om te gaan met social media? Al erg jong leren ze hoe apps werken, hoe ze online video’s kunnen bekijken en dat er sociale netwerken zijn. Het is dus belangrijk dat ze zich al vroeg bewust zijn van de gevaren, zowel de allerkleinsten als tieners. Op de website van Computertotaal zijn een aantal zeer handige en praktische tips te vinden hoe je je kinderen online (een beetje) te beschermen. Een paar voorbeelden van de tips:

  • In Windows 10 is het mogelijk gezinsleden verschillende accounts met verschillende instellingen toe te kennen;
  • Beperk de dagelijkse schermtijd;
  • Houd live toezicht (zet de computer op een zichtbare plaats, ga naast jonge kinderen op de bank zitten als ze op de iPad spelen en maak ze duidelijk dat ze nooit online persoonlijke informatie in mogen voeren);
  • Blokkeer altijd in-app aankopen op de iPad of iPhone:

Schermafbeelding 2016-03-03 om 10.22.26

  • Pas op voor YouTube. Ze kijken een onschuldig tekenfilmpje en een paar klikken verder zitten ze naar een parodie ervan te kijken die misschien wel niet eens voor hun leeftijd geschikt is.

Schermafbeelding 2016-03-03 om 09.56.57

Samen wegwijs

Je kind moet dus veilig op een leuke manier gebruik kunnen maken van media. Je kunt thuis hierover in gesprek gaan. Het moet een zwaar onderwerp zijn waar alleen maar strenge regels worden opgelegd aan de kinderen. Je kunt dit op een leuke laagdrempelige manier doen door samen een test te doen die Mediawijsheid.nl op de site heeft gepubliceerd. Hier staan overigens nog meer handige tips hoe je je kind kunt leren veilig om te gaan met zijn of haar mediagebruik.

sCool

In België bestaat er nu het nieuwe leerplatform ‘sCool’. Dit platform dient om kinderen wegwijs te maken op het net. Hoega je met social media om, hoe wordt je gewaarschuwd voor gevaren, enzovoort. In een veilige leeromgeving leren de kinderen wat ze kunnen delen en wat niet en word

en ze bewust van hun gedrag op internet. Het werkt heel simpel: het hele jaar door krijgen de kinderen in de klas gezamenlijk spelenderwijs inzicht in social media.Hoe vul je je profiel, kan je zomaar foto’s plaatsen, dat soort aspecten. Wellicht een interessant project om ook in Nederland te introduceren.