Kinderen minder vaak buiten dan gevangenen

wandelen kindje

Kinderen spelen steeds minder buiten. Ze spelen tegenwoordig vaker binnen, omdat apparaten als een iPad en PlayStation binnen handbereik zijn. Daarnaast blijkt uit onderzoek van de universiteiten in Leiden en Lissabon ook nog eens dat er voor kinderen steeds minder tijd is om buiten te spelen: “Ze moeten op school meer leren en na schooltijd worden ze naar allerlei clubs gebracht”, legt onderzoekster Carolien Rieffe. En dat terwijl buitenspelen juist erg goed is voor kinderen: niet alleen voor hun gezondheid, óók voor hun sociale vaardigheden.

Meer naar buiten

Uit een Brits onderzoek blijkt dat driekwart van de kinderen op een dag zelfs minder vaak buiten komt dan een gevangene. Eén op de vijf kinderen speelt op een gemiddelde dag zelfs helemaal niet buiten. Maar niet alleen kinderen komen te weinig buiten, ook volwassenen komen minder buiten dan gewenst. Zo zou 67% van de Nederlanders meer tijd buiten willen doorbrengen dan ze eigenlijk doen. En dat  terwijl 92% van de Nederlanders vindt dat buiten zijn gezond is. Dat blijkt uit het onderzoek van Staatsbosbeheer en Wageningen Universiteit in samenwerking met Bever.

De bossen in!

Ga er daarom met het gezin op uit, om ervoor te zorgen dat iedereen voldoende buiten is. Dit hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Wandelen kan eigenlijk altijd wel, zelfs met de kinderwagen. Niet voor niets is wandelen de meeste populaire buitenactiviteit. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je kinderen zich gaan vervelen tijdens een wandeling, want wanneer je het bos in gaat, is er voldoende te beleven. Voor de kleinsten zijn er bijvoorbeeld Kabouterpaden, met een bijbehorend verhaal. Ook zijn er speel- en klimbossen waar kinderen hun energie kwijt kunnen en kun je met een boswachter op safari om reeën, zwijnen, bevers en edelherten te spotten. Kortom: wandelschoenen aan en gaan!

Kamperen in de achtertuin

Een andere mogelijkheid is met de kinderen gaan kamperen en daarvoor hoef je zeker niet naar Zuid-Frankrijk. Je eigen achtertuin volstaat vaak al, want kinderen vinden kamperen op zich namelijk al enorm spannend. Ook voor bijvoorbeeld een kinderfeestje is kamperen in de achtertuin hartstikke leuk. Laat de kinderen helpen bij het opzetten van de tent, rooster marshmallows boven de vuurkorf en zorg voor gezellige muziek.

Naar het strand

Ga je wél naar Zuid-Frankrijk, dan is een bezoekje aan het strand ook altijd leuk. Ook in eigen land is een bezoekje aan het strand echter de moeite waard, zo zijn er diverse stranden die extra rekening houden met kinderen. Op het strand van IJmuiden aan Zee zijn bijvoorbeeld trampolines aanwezig en daarnaast worden geregeld activiteiten voor kinderen georganiseerd. Ook de stranden van Nieuwvliet zijn echte ‘familiestranden’. Doordat ze breed zijn en langzaam aflopen, kunnen de kinderen bij eb lekker in het water spetteren. Ook zijn er ‘verdwaalpalen’ met figuurtjes aanwezig, zodat de kids altijd hun weg terug vinden.

Verder is ook het strand van Schoorl de moeite waard om te bezoeken met kinderen, vooral als ze van klimmen en klauteren houden. Het strand heeft namelijk als hoogtepunt een 54 meter hoge duin, waar de kinderen zich lekker op uit kunnen leven.

Er zijn dus genoeg mogelijkheden om er met het hele gezin op uit te gaan, zodat iedereen buiten komt. Slechts 4% van de mensen houdt er niet van om buiten te zijn. ‘Niemand is een binnenmens’ aldus Bever, en dat blijkt dus helemaal te kloppen! Buiten zijn is gezond, je kunt genieten van de natuur en de kinderen kunnen zo hun energie kwijt. Maak daarom tijd om met z’n allen de natuur in te gaan!

Bronnen onderzoek:

AD.nl – Buitenspelen maakt kinderen sterker en socialer.
Bever, Wageningen Universiteit, Staatsbosbeheer – Zijn Nederlanders buitenmensen?
RTLnieuws.nl – Kinderen minder vaak buiten dan gevangenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *