Kinderslaapcoach helpt kinderen met slaapproblemen

17QW4I2CLU

Veel ouders krijgen te maken met kinderen die slaapproblemen hebben. Maar liefst 1 op de 4 kinderen onder de 5 jaar blijkt serieuze slaapproblemen te hebben. Ouders onderschatten dat probleem vaak, maar nu is er iemand die hen hierbij kan helpen.

Suzanne Willekes is namelijk de eerste gecertificeerde kinderslaapcoach: “Ik probeer een manier te vinden om ouders en kinderen te helpen in slaap vallen makkelijker te maken”, vertelt ze. “Slapen heeft te maken met associaties. De kinderen die ik help zijn jong en hebben echt nog de hulp van hun ouders nodig bij het in slaap vallen.” Als ze dus ’s nachts vaker wakker worden, is dat onhandig: papa en mama worden dan ook wakker.”

Er is weinig bekend over slaapproblemen bij kinderen, waardoor ouders vaak niet weten wat ze moeten doen. Ze geven elkaar adviezen, zoals het kind later naar bed brengen, zodat het moe is en langer slaapt. Volgens Willekes werkt dat echter niet, zeker niet voor kinderen die jonger zijn dan 6 jaar.

Willekes begeleidt ouders bij het oplossen van het probleem. Ze gebruikt een methode waarbij ze het kind in aanwezigheid van de ouders rustig in slaap laat vallen. De aanwezigheid wordt langzaam afgebouwd, zodat het kind ook zonder de aanwezigheid van de ouders in slaap kan vallen. Het is dus eigenlijk het aanleren van slapen. Volgens Willekes is routine daarbij ook erg belangrijk: “Stel schema’s op voor overdag en zorg voor routine voor het voorbereiden op slapen. Voorspelbaarheid is belangrijk, want daar word je ook slaperig van.” Daarbij plaatst ze nog wel de kanttekening dat elk kind anders is, ook hier moet dus rekening mee gehouden worden.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *