Hoera, het is vakantie! Zo maak je reizen met kinderen leuk

Hoera, het is vakantie! Zo maak je reizen met kinderen leuk

De zomervakantie staat weer voor de deur en dat betekent dat veel gezinnen er weer op uit gaan om van deze welverdiende vakantie te genieten. Met de kinderen zandkastelen bouwen op het strand, samen ravotten in het bos of juist lekker ontspannen een boekje lezen terwijl het kroost zich vermaakt in de speeltuin… De vakantie is de ultieme tijd om te genieten. Maar hoezeer we ook uitkijken naar een fijne vakantie met het hele gezin, veel ouders zien op tegen één onvermijdelijk aspect hiervan: de reis.

Als je op vakantie gaat, zal je moeten reizen. Of je nu in Nederland blijft of toch in het vliegtuig stapt om op jullie vakantiebestemming te komen, het kan een hele beproeving zijn om met kinderen op reis te gaan. Maar dat hoeft niet! Met deze 3 tips heb je de hele reis geen kind meer aan je kind.

1. Zorg voor een goede voorbereiding

Hoera, het is vakantie! Zo maak je reizen met kinderen leukHet lijkt misschien overbodig om te zeggen, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Daarbij zorg je ervoor dat in de handbagage alle spullen zitten die je nodig kunt hebben onderweg, zoals bijvoorbeeld speelgoed, luiers, billendoekjes, flesjes, eten en drinken.

Vergeet echter ook niet om je kinderen te betrekken bij de reis. Vertel ze over de reis die jullie gaan maken. Laat op de kaart zien waar jullie naartoe gaan en bekijk samen wat er op jullie vakantiebestemming allemaal te doen is. Gaan jullie met het vliegtuig, dan is het ook leuk om al van tevoren filmpjes te kijken over reizen met het vliegtuig. Je kinderen weten zo beter wat ze kunnen verwachten en voelen zich betrokken bij de reisplannen.

2. Zorg voor afleiding onderweg

Kinderen zijn ongeduldig. Dus ook al heb je ze verteld dat ze de hele dag in de auto moeten zitten of dat jullie lang gaan vliegen, de kans is groot dat al na een half uur de welbekende zin ‘zijn we er al?’ klinkt. Tijd dus om het persoonlijke entertainmentpakket uit de tas te trekken!

In het vliegtuig kun je vaak gebruik maken van de videoschermpjes die aan de stoel voor je bevestigd zijn. Ook een tablet of smartphone met spelletjes doen het natuurlijk altijd goed, maar het is de vraag of je je kind de hele reis naar een scherm wil laten kijken. Voor schermloos vermaak kun je ervoor kiezen om spelletjes voor onderweg mee te nemen, zoals bijvoorbeeld achterbankbingo en een kleurboek met potloden is vaak ook een succes. Als je van tevoren wat kleine cadeautjes inpakt, heb je bovendien iets om je kinderen mee te verrassen als ze verveelde geluiden beginnen te maken.

Hoera, het is vakantie! Zo maak je reizen met kinderen leuk3. Zorg voor voldoende en voor leuke pauzes

Van urenlang stilzitten wordt niemand vrolijk en kinderen al helemaal niet. In het vliegtuig is het natuurlijk niet mogelijk om even een pauze in te lassen, maar zorg er dan voor dat ze voor vertrek en op een eventuele tussenlanding (mits dit niet midden in de nacht is) nog even de benen strekken. Op veel vliegvelden zijn speelhoeken voor kinderen waar ze kunnen spelen en waar je met jongere kinderen terecht kunt voor een verschoning en een voeding.

Ga je met de auto op reis, dan is het natuurlijk veel makkelijker om tussenstops in te lassen. Sommige grote parkeerplaatsen langs de Franse, Duitse en Italiaanse snelwegen hebben extra faciliteiten voor gezinnen, zoals een mooie speeltuin (soms met springkasteel!) en kindvriendelijk sanitair.

Goede reis!

Reizen met kinderen is echt niet zo’n opgave als veel ouders vrezen. Sterker nog: het is gewoon heel erg leuk. Met een kind in je kielzog heb je vaak veel sneller aanspraak, zeker wanneer je buiten Europa reist. Met de bovenstaande drie tips heb je alvast een mooie basis voor een geslaagde reis, maar natuurlijk kun je je eigen creativiteit en voorkeuren helemaal de vrije teugel geven bij de planning ervan.

Hoera, het is vakantie! Zo maak je reizen met kinderen leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *