Samen slapen met je baby: veilig of niet?

baby wieg

64 procent van de ouders slaapt weleens samen met zijn baby of peuters, zo blijkt uit een poll van Editie NL. Veel van die ouders durven dicht echter niet toe te geven en liegen hierover, omdat ze bang zijn voor vooroordelen. Dat blijkt uit het onderzoek van de Britste opvoedingsdeskundige Sarah Ockwell-Smith. Volgens haar rust er een taboe op het samen slapen met je baby.

Ook VeiligheidNL peilde hoeveel Nederlandse ouders daadwerkelijk samen slapen met hun kinderen. Daaruit blikt dat zo’n 10% van de ouders altijd samen slaapt met het kind, 7% slaapt in een co-sleeper en 54% van de kinderen slaapt in dezelfde slaapkamer als de ouders.

Advies: doe het niet

Er bestaat echter veel onduidelijkheid over in hoeverre het veilig is om samen met je baby te slapen. Het advies van Ko van Wouwe van TNO luidt: “Doe het niet met baby’s tot vier maanden. De kans op overlijden is gewoon groter.” Hij legt uit wat de grootste risico’s zijn: “Het kind kan het te warm krijgen door het dekbed, tussen matrassen bekneld raken, uit bed vallen of met zijn gezichtje tegen kussens aandrukken. Bovendien kan een slapende ouder op het kind rollen.”

Veiligheidstips

Veiligheid NL heeft een aantal tips op een rijtje gezet om baby’s veilig te kunnen laten slapen. Bij voorkeur hebben baby’s dus een eigen bedje, dat aan de zijkant ventilerend is en een maximale afstand van 6,5 centimeter tussen de spijlen heeft. Daarnaast wordt aangeraden om het bedje kort op te maken, met de voetjes bijna tegen het voeteneind. Een andere optie is gebruik maken van een babyslaapzak. Ook kun je je kindje het beste op zijn of haar rug leggen. Buikslapen is namelijk een risicofactor voor wiegendood en wordt om die reden afgeraden. Ook een goede temperatuur in de slaapkamer is belangrijk. Het mag niet te warm en niet te koud zijn, 17 graden is ideaal. Zorg vooral dat je baby warme voetjes en een warme nek heeft.

Bekijk in onderstaande video een aantal tips om je baby veilig te laten slapen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *