Tips om te communiceren met je puber

contact-puber

Ouders met tieners in huis herkennen het ongetwijfeld meteen: zo’n mokkende puber tegenover je die vragen alleen beantwoordt met een noodzakelijke ‘ja’ of ‘nee’, bij al het goedbedoelde advies een weerwoord heeft en die verveeld urenlang niets kan doen. Zie daar maar eens een zinnig woord uit te krijgen. Dat dat nog niet meevalt, zal iedere ouder met puberkinderen je kunnen vertellen.

Toch bestaat er wel degelijk een aanpak die je in staat stelt om beter te communiceren met je opstandige zoon of dochter. En eigenlijk is die heel eenvoudig. Wanneer je je kind de ruimte geeft om zijn eigen mening te vormen en te ventileren en zelf ideeën aan laat dragen, zal je merken dat het echt mogelijk is: een gesprek voeren met een puber!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Uiteraard begin je niet pas met het voeren van een goed gesprek met je kind wanneer hij of zij in de puberteit komt. Al van jongs af aan is het belangrijk om met je kind te praten. Op jonge leeftijd misschien alleen nog over school en vriendjes maar hoe ouder ze worden, hoe meer diepgaande onderwerpen je kunt aansnijden. Vraag bijvoorbeeld ook eens naar zijn of haar mening over muziek, films en misschien wel politiek. Het helpt je kind om een eigen mening te vormen en het voelt zich ook nog eens gewaardeerd om wie hij of zij is. In de puberteit zal blijken dat dit een goede voedingsbodem is om ook dan een goed gesprek aan te gaan.

puber-communicatie

Tips om te praten met je puber

Ondanks alle goede voorbereidingen is het moment misschien toch eerder daar dan dat jij had verwacht: je kind zit in de puberteit. Van het één op het andere ogenblik luistert je gehoorzame schat niet meer en met een beetje pech krijg je nog een brutale mond op de koop toe. Hoe moeilijk het soms ook is, houd altijd in gedachten dat je moet praten met je kind en niet tegen. Aan dat laatste hebben pubers namelijk helemaal een hekel en de kans is groot dat hij of zij naar de eigen kamer vlucht en in het vervolg helemaal niet meer naar je luistert als je iets wil bespreken.

Maar hoe pak je het dan wel aan? Daarvoor zijn een paar eenvoudige basisregels:

  • Kies het juiste moment. Ook pubers kunnen moe zijn na een lange dag school, zich boos maken over anderen of zich rot voelen omdat ze een onvoldoende hebben gehaald. Dan willen praten over waarom de afspraak om de kamer op te ruimen alweer niet is nagekomen, is dan wellicht niet het meest handige moment. Grote kans dat je pogingen tot een gesprek bot afgekapt worden. Probeer het in zo’n geval een andere keer.
  • Neem de tijd voor het gesprek. Communiceren met een puber betekent niet dat je wel even snel vertelt wat je van hem of haar verwacht om daarna weer verder te gaan met je eigen bezigheden, maar ook dat je de ruimte biedt voor het geven van een tegenargument, het vormen van een eigen mening en het ventileren van eigen ideeën.
  • Probeer niet te veel te plannen. Er zijn niet veel pubers die zin hebben om even goed te gaan zitten voor een gesprek. Veel betere momenten zijn wanneer jullie samen in de auto zitten of aan het eten zijn. Vergeet echter niet dat je op dit soort momenten wel de tijd moet hebben om ook echt een goed gesprek te kunnen voeren!
  • Praat vanuit jezelf. Zeker als je zoon of dochter gemaakte afspraken niet nakomt, is de verleiding groot om dingen te roepen als ‘Nu heb je alweer je huiswerk niet gemaakt’ en ‘Je bent alweer te laat thuis’. Begrijpelijk misschien, maar niet de beste aanpak. Het werkt namelijk veel beter om een ik-boodschap te geven. Zoals: ‘Ik maak me zorgen over je cijfers als je je huiswerk niet maakt’.
  • Geef een puber de ruimte om zijn of haar verhaal te doen. Het werkt voor een kind erg demotiverend als je als ouder altijd onbedoeld advies geeft, zinnen aanvult en doet alsof je de wijsheid in pacht hebt. Breng in plaat daarvan suggesties aan en laat je puber vooral uitpraten en zijn of haar eigen mening geven. Door open vragen te stellen, kun je het gesprek op gang houden.
  • Bespreek niet te veel in één keer. Eindelijk: je bent in gesprek met je zoon of dochter! En hoewel het natuurlijk verleidelijk is om meteen alles op tafel te gooien, is het beter om je te beperken tot een enkel onderwerp. Grote kans dat je puber zich anders zo overdonderd voelt, dat hij of zij zich de volgende keer wel twee keer bedenkt om een gesprek met je aan te gaan.