Uit elkaar? Let op deze punten

keuze-kinderen

Jullie gaan scheiden, niet leuk, maar blijkbaar onvermijdelijk. Dus moet je er doorheen. Of het jouw keuze is of van je aanstaande ex-partner, het is een verdrietige periode. Je moet dealen met de emoties die daarbij komen kijken, op je werk nog functioneren en het belangrijkste: je moet er zijn voor je kinderen. Dus hoe regel je de echtscheiding zo snel en goed mogelijk zonder iets te vergeten? Wij helpen je graag met wat tips hoe je zelf gemakkelijk je echtscheiding kunt regelen.

1. Communiceer met elkaar

Om een scheiding soepel te laten verlopen, is het belangrijk dat jij en je aanstaande ex nog goed met elkaar kunnen praten. Dit klinkt als een open deur maar het zorgt er echt voor dat alles veel sneller, beter en gemakkelijker geregeld kan worden. Dus zet je gevoelens even op zij, soms moet je misschien je tong er even voor afbijten, maar houd in je hoofd: hoe sneller hoe beter. Als dit moeizaam gaat, is bemiddeling wellicht iets voor jullie. De scheiding wordt dan met hulp van een professional in goede banen geleid.

2. Het belang van de kinderen

Zet je kinderen altijd op de eerste plaats. Zorg dat je handelt in het belang van hun welzijn en geluk. Ook een open deur. Maar wel een van de belangrijkste. De kinderen hebben niet om een scheiding gevraagd, dus moeten jullie er samen voor zorgen dat zij bij jullie beiden op nummer 1 staan. Hier staan een aantal tips hoe je je kinderen het beste kunt begeleiden door het proces van scheiden en hoe je een goed ouderschapsplan kunt opstellen. Soms is er meer hulp nodig, bijvoorbeeld in de vorm van een coach, professionals die jullie en de kinderen begeleiden door het proces heen en hoe de kinderen de scheiding kunnen verwerken. Op deze site kan je nog wat extra informatie vinden hoe je je kinderen door de scheiding kunt helpen.

3. Gebruik een stappenplan

Een scheiding kost veel tijd en energie door de hoeveelheid zaken die geregeld moeten worden. Zoveel dingen zelfs, dat je gemakkelijk iets kunt vergeten. Het huis, een regeling voor de kinderen, alimentatie en dergelijke vergeet je niet zo snel. Maar je moet ook denken aan bijvoorbeeld de verzekeringen en pensioenen. Een handig stappenplan geeft houvast en zicht op je juiste volgorde van zaken die je moet regelen. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet. Dit levert je direct een tijds- en geldbesparing op. Bovendien zal je zelf ook het scheidingsproces rustiger doorlopen, omdat je weet dat er niets zal worden vergeten. Kijk op deze website voor een stappenplan of meer handige documenten.

4. Pak het leven weer op

Na een verwerkingsperiode, ongeacht of de scheiding jouw keuze was en ongeacht hoe lang die periode ook duurt, moet je weer gaan genieten. Dat klinkt misschien heel logisch en makkelijk, maar dat zal het niet voor iedereen zijn. Heb je moeite weer te genieten van dingen? Plan dan leuke dingen om te doen. Met en zonder kinderen. Dus ga een dagje naar het strand, pretpark, kinderboerderij of het bos en heb plezier met de kinderen. Maar plan ook een dagje weg voor jezelf.

Al met al is een scheiding een hele heftige, intensieve, levens veranderende gebeurtenis, maar zeker niet het einde van de wereld. Maak gebruik van onze tips en je zult merken dat alles wat je moet regelen en waar je rekening mee moet houden best te doen is, als je maar je hoofd koel houdt en rustig stap voor stap de dingen doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *