Verhuizen in kinderjaren heeft negatieve gevolgen

02FAEBOQ2G

Wanneer je in je kindertijd verhuist, betekent dat vaak dat je naar een nieuwe school moet en nieuwe vriendjes en vriendinnetjes moet maken. Het is dan ook vaak iets waar veel kinderen tegenop zien. Nieuw onderzoek wijst uit dat verhuizen in je kindertijd ook je latere leven beïnvloedt, de uitkomsten van het onderzoek zijn schokkend.

De Britse onderzoeker Roger T. Webb voerde een groot onderzoek uit, onder iedereen in Denemarken die geboren werd tussen 1971 en 1997. Hij keek naar diverse negatieve gevolgen, zoals criminaliteit, psychische stoornissen, zelfmoordpogingen, drugsgebruik en abnormale sterfgevallen. Wanneer iemand in zijn of haar kindertijd verhuisd was, was de kans op al deze factoren groter. Meerdere keren verhuizen maakte de kans nog groter. De effecten waren het grootst wanneer het kind verhuisde op 12-, 13- of 14-jarige leeftijd.

Kanttekening bij het onderzoek is wel dat alleen verhuizingen naar een andere gemeente werden meegenomen, waardoor het kind van school moest veranderen. Daarnaast zijn andere negatieve factoren die een rol spelen in de ontwikkeling van het kind niet meegenomen. De onderzoekers voegen er dan ook aan toe dat verhuizen ook wel degelijk voordelen op kan leveren, doordat kinderen in een betere omgeving terecht komen dan voorheen, of omdat de ouders een betere baan krijgen.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *